NL
Auto Snel een checken Vind alles over een voertuig binnen 10 seconden
NL

📋 APK keuring

De APK keuring. Je kent ‘m wel. APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Tijdens zo’n keuring wordt je auto gecontroleerd. Er wordt gekeken of jouw auto nog voldoet aan de wettelijke eisen op gebied van milieu en veiligheid. Voldoet een auto niet aan deze wettelijke eisen, dan wordt deze afgekeurd. Een afgekeurde auto heeft twee maanden de tijd om gerepareerd te worden, de auto mag dan alleen gebruikt worden als vervoer naar de garage.

Tijdens een APK keuring wordt er onder andere gecontroleerd op de banden, verlichting, remmen, schokdemping, wielophanging en de carrosserie. Deze eisen zijn gericht op de verkeersveiligheid. Milieutechnisch wordt er gekeken naar de kilometerstrand, het voertuigbewijs, het identificatienummer en de brandstof.

vrouw kentekentje
Sleutel overhandiging

🚗 APK benzineauto

Stel een benzineauto komt net op de markt, dan geldt er voor de auto een termijn van vier jaar voordat de deze voor het eerst door de APK keuring moet. Totdat de auto acht jaar oud is, moet deze om de twee jaar worden gekeurd. Daarna moet de auto jaarlijks door de APK keuring.

🚙 APK dieselauto

Voor een dieselauto gaat het net iets anders. Een dieselauto moet nadat deze net op de markt is gekomen, binnen drie jaar door de APK keuring. Na de eerste keuring moet een dieselauto jaarlijks door de APK.

📝 Kentekencheck

Wil je meer weten over de APK van een toekomstige auto? Met behulp van onze kentekencheck kan er snel informatie worden opgevraagd met betrekking tot de APK keuring. Je ziet hier de APK vervaldatum en de datum van de laatste APK.

⛔ Ongeldige APK

Heb je geen geldige APK keuring voor jouw voertuig doordat deze bijvoorbeeld verlopen is? Dan mag je hier ook niet mee rijden, dit is strafbaar. Een ongeldige APK wordt gezien als gevaar voor jou en je mede weggebruikers. Mocht je een ongeluk krijgen met een ongeldige APK, dan kan de verzekeraar er voor kiezen om niet uit te keren.

Voorbeeld rapport